Sa disinfestatzione dae sos sòrighes (6)

13/06/2022  -

Serrones e sòrighes bivent in ue bivimus nois, in sos matessi ambientes, si nde podet agatare rastru in cale si siat logu in ue b’at atividade de s’òmine. Sas ratzas chi tenimus. ispètzie Mus domesticus, Rattus norvegicus e Rattus rattus, bivent prus o mancu in totue in su mundu, ca di adatant – a manera ispantosa –  a sas mudaduras chi faghet s’òmine, a s’urbanizatzione semper prus manna e a bortas si podent lòmpere a tènnere infestaduras chi pistighìngiant.

Sos controllos e sa gestione de sos sòrighes in cale si siat ambiente tenent interventos istandard:

• ispetzione de su giassu in esame e identificatzione de sas ratzas chi bi sunt, de sos nios e de sos arriscos;
  • sanificatzione pro nde leare su chi si papant e sos nios issoro;
  • eliminatzione de totu sos giassos dae in ue intrant sos sòrighes: bonìfica de su fràigu;
  • riduire sos sòrighes e controllare de frecuente ponende meighina pro sos sòrighes e rateras cun colla.