Abrile

19/04/2022  -

Su nùmene de su de bator meses de s’annu, Abrile, diat a dèpere tènnere orìgine dae su nùmene de sa dea etrusca  Apru o Aprus: ambos si assimìgiant e a custa divinidade fiat dedicadu custu mese.

Àtere narant ca Abrile benit dae su verbu latinu "aperire", chi cheret nàrrere ‘abèrrere’ e, essende in beranu, est riferidu a sos frores chi isparghent, chi s’aberint.

Aprus fiat sa dea romana de sos giardinos. Sa mitologia contat ca cando passaiat custa Dea sos frores s’aberiant, bastaiat chi ddis esseret passada acanta pro frorire

Aprus diat a pòdere èssere sa dea romana Afrodite (e sos nùmenes s’assimìgiant: Aphrodite, Aphro, Apru), sa dea de sa bellesa, de s’amore ma fintzas de sa fertilidade, de sa fecundidade. Deas de beranu.

A sa dea de su beranu ddi naraiant Aprilia e in onore suo cun frores si mudaiant sas ghennas de sas domos e sos tèmpios, comente faghiamus e faghimus nois pro sos ritos e sa protzessione de Pasca Manna, sa Pasca de Abrile.